Meniu Închide

Metoda Tradițională de fermentare a vinului

Traditie din 1912

Numai 20% din producția mondială de vin spumant se obține prin această tehnologie excepțională, iar în România doar 4 sticle dintr-o sută sunt astfel realizate. Compania ZAREA a moștenit Metoda de Fermentare în Sticlă înca din 1912 de la Mott & Fils, cel mai faimos producător de vin spumant din perioada interbelică. Vei afla mai jos cât de minuțioasă este această rară tehnologie ce-ți poate oferi, după mai mult de un an de muncă, cel mai bun vin spumant!

Fermentarea secundară

Selectăm cu deosebită atenție vinul perfect pentru cea de-a doua fermentare. Vinului îi sunt adăugate drojdiile, apoi este îmbuteliat și depozitat în pivnițele noastre ce datează de la începutul secolului XX, pentru a fermenta sub strictă monitorizare. Introducerea drojdiei proaspete și a unei surse de hrană (zahărul) declanșează procesul de fermentare în sticle. Sticlele sunt lăsate să se odihnească orizontal timp de 10-15 luni (depinzând de sortiment) într-un mediu specific cu atmosferă, temperatură și umiditate controlate.

Remuajul

Procesul de fermentație are ca rezultat perlajul ce îi dă efervescență tipică a vinului spumant. Însă, ca rezultat al procesului de fermentare obținem și impurități care dau aspect neplăcut, opacitate produsului final. Asftel că, depozitul rezidual format pe burta sticlei va trebui îndepărtat cu răbdare și pricepere din lichidul nobil, pentru a nu-i afecta proprietățile. Procesul de mutare a sedimentului de impurități de pe burta sticlei către dop se numește remuaj. Sticlele, o dată terminat procesul de fermentare, sunt luate din rasteluri și așezate înclinat pe suporturi special concepute astfel că, pentru urmatoarele 30 zile, fiecare dintre acestea să fie agitată și rotită o optime de cerc. În acest fel impuritățile se adună într-un depozit compact în dopul sticlei.

Degorjarea

Procesul de îndepartare din lichid a impurităților strânse în dop în urma remuajului se numește degorjare. ZAREA folosește cea mai modernă metodă, înghețarea sedimentelor de impurități pentru a asigura eliminarea completă și în condiții de siguranță a acestora.

Definitivarea gustului și aspectului

Vinul spumant rezultat, care nu conţine zahăr, este completat cu o „licoare de expediție”, cu ajutorul căreia se stabilește tipul de vin spumant si care oferă tușa finală produsului finit. Apoi, produsul este dopuit, sigilat cu coșulețul de sârmă, etichetat, pentru a ajunge în cele din urmă în paharul consumatorului la ocazii speciale.

ZAREA 100 și ZAREA Diamond Collection sunt realizate prin Metoda Tradițională, numită și Metoda Champenoise.