Meniu Închide

Cum se fac vinurile spumante? Metoda Traditionala si Metoda Charmat

Istoria apariției vinurilor spumante

Vinul spumant a fost descoperit accidental la începutul secolului XVII în două mănăstiri din zona care astăzi este cunoscută drept Champagne (Franța): Saint-Pierre aux Monts de Châlons și Saint-Pierre d’Hautvillers. Pe atunci, efervescența vinului era considerat ca fiind defect al vinului și nu rareori se întamplș ca explozia unei singure sticle sș duca la explozia în lanț a multor alte sticle din pivnița și implicit la pierdere unei mari părți din producția de vin. De aceea vinul spumant era numit si „vinul diavolului” până când Fratele Jean Oudart (1654 – 1742) și Dom Pierre Pérignon (1639 – 1715) au reușit simultan și în mod independent să pună la punct metoda de păstrare a perlajului în sticlă. De-a lungul timpului tehnologia vinului spumant s-a dezvoltat, astfel că azi se produce prin două metode: Metoda Tradiționala de Fermentare în Sticlă și Metoda Charmat, fermentarea în tanc.

Metoda Tradițională de fermentare în sticlă

Metoda Tradițională de fermentare în sticlă sau Metoda Champenoise este cea mai scumpă, fiind și metoda prin care se obțin șampaniile. Atenție, nu toate vinurile spumante scumpe sunt realizate prin metoda tradițională, deseori veți plăti mai mult pentru brand sau origine.

Fermentarea spumantului în sticlă este un proces de durată ce presupune multă atenție și mult “suflet”. Este o muncă de un an, câteodată chiar mai mult, în care spumantul este desăvârșit.

Statisticile spun că 20% din producția mondială de spumante este obținută prin tehnologia de fermentare în sticlă. În România numai 4 sticle din 100 sunt produse prin metoda tradițională, cea de fermentare în sticla.

Mai întâi vinul a fost ales cu grijă, apoi i s-au adăugat drojdii selecționate și se lasă la fermentat în sticle timp de 10-15 luni sub zidurile groase acoperite de mucegai, la temperaturi constante de 15°C. Mai apoi sticlele au fost așezate înclinate sub un anumit unghi, cu dopul în jos, pe pupitre speciale. Așa începe etapa de remuaj. În fiecare zi, timp de o lună și jumătate, ele au fost luate la mână bucată cu bucată, scuturate și întoarse o optime de cerc, astfel că drojdiile ramase în urma fermentării să poată fi colectate în dopul provizoriu, iar lichidul să rămână limpede, pur. Drojdiile adunate în dop au fost eliminate printr-un proces numit degorjare. Cu aceasta ocazie o parte din lichid se pierde. Sticlele au fost completate cu așa-numita “licoare de expediție”, un sirop în funcție de care și spumantul ajunge să fie clasificat în funcție de cantitatea de zahar (brut, sec, demisec sau dulce). Apoi spumantul este dopuit, etichetat, ajunge pe raftul magazinului… și apoi în raftul nostru.

O vizită la pivnițele ZAREA construite la începutul secolului XX de către Carol I, pe atunci cu destinația de Forturi de aparare ale Bucureștiului, îți poate lămuri orice întrebare legată de modul în care s-a născut ZAREA Diamond Collection și ZAREA 100.

Metoda Charmat de fermentare în tanc

A doua modalitate este cea convențională, de fermentare în tanc după metoda Charmat. Creșterea consumului de vinuri spumante odată cu industrializarea a condus la dezvoltarea unei tehnologii de fermentarea în tancuri speciale. Această metodă a fost inventată de enologul Federico Martinotti în 1895, dar a fost brevetată în 1907 de către Eugen Charmat. Tancuri gigantice sunt prevăzute cu mantă de răcire și manometre pentru urmărirea conținutului de CO2 rezultat în urma procesului de fermentare. Procesul de fermentare prin care se obține vinul spumant în cazul acestei metode este mult mai tehnic și rezultatele finale sunt previzibile și omogene. Gustul este proaspăt, păstrând mai mult din proprietățile vinului refermentat, iar perlarea este mai zglobie. Aceasta este metoda convențională prin care majoritatea vinurilor spumante de pe piață este realizată. ZAREA Crystal Collection și Athenee Palace sunt gamele de vinuri spumante realizate prin aceasta metodă.

ZAREA Crystal Collection deține cea mai completă gamă de vinuri spumante clasice într-o diversitate de gusturi: Alb Sec, Alb Demisec, Rose demisec, Roșu Demisec, Alb Dulce și Muscat Dulce în litraje clasice de 0,75L.

Totodată spumantul Alb Demisec, gustul preferat al românilor, are parte de cea mai variată gama de sticle și sticluțe din România pentru orice moft. Dacă dorești să te delectezi cu un pahar de vin spumant la cină, poți deschide o sticla 0,2L sau poate vrei ca de Revelion fiecare invitat la petrecerea ta să își deschidă cu fast „șampania”, poți oferi sticle cu dop care sar de 0,375L. Sau dacă vreți să împărțiti momentul unic cu prietenii sau colegii, bucurați-vă de sticlele speciale de 1,5L (Magnum) și 3L (Jeroboam în cutie cadou).

Vinurile perlante

Deși nu sunt vinuri spumante, se comportă ca atare. Vinurile spumoase sau perlante sunt o alternativă la vinurile spumante, în situația unui buget limitat. Diferența este în faptul că vinurile spumoase nu trec prin a doua fermentare, ci sunt impregnate cu dioxid de carbon.

Dorato este cel mai vândut brand de vinuri spumoase, în gama lui găsindu-se și cocktailuri efervescente cu gusturi de fructe, care pot fi o idee foarte bună pentru tinerele domnișoare.