Meniu Închide

Ce voiai să știi despre dopul de vin spumant și nu ți-a spus nimeni până acum?

Momentul cel mai așteptat al unei petreceri este cel în care un bărbat cu experiență sau o femeie puternică deschide sticla de vin spumant. Toată lumea se adună cu sufletul la gură împrejur, unii sunt curioși dacă o să dea pe dinafară, unii freamătă de nerăbdare, iar alții se tem un pic de pocnetul care urmează. Fiecare comentează câte ceva. Paharele sunt pregătite, sticla este ținută cu grijă, ușor înclinată, mâna sigură apucă ferm dopul și îl răsucește… apoi POC! Dopul pocnește cu putere, din sticlă iese un abur parfumat, iar efervescența cu perlare perfectă este gata să fie turnată în pahare.

Presiunea dintr-o sticlă de ZAREA Diamond Collection realizată prin Metoda Tradițională este de peste 6 bari la 200°C.

Este de 3 ori mai mare decât cea din anvelopa unei mașini și este nevoie ca producătorul să ia măsuri speciale pentru ca o sticlă de vin spumant fermentat astfel să ajungă în siguranță pe masa ta, păstrându-i, în același timp, toate proprietățile extraordinare.

Sticla

Iubitorii de vin spumant de înaltă calitate obținut prin Metoda Tradițională au observat cu certitudine că sticla în care este fermentat spumantul ZAREA Diamond Collection este una mult mai grea decat cea folosită pentru spumantele standard.

Această sticlă specială este necesară pentru că, pe parcursul fermentării, presiunea din sticlă este enormă, depășind 6 bari.

În plus, o sticlă mai grea poate fi ținută mai ușor când se scoate dopul, ceea ce asigură o mai bună balansare a acesteia în timpul întregului proces.

Dopul

Dopul este și el foarte important. Un vin spumant de calitate are dop de plută, material cu proprietăți specifice, folosit în mod tradițional la îmbutelierea vinului. Înainte de a fi introdus în sticlă, dopul de plută folosit pentru vinul spumant ZAREA are diametrul cu 50% mai mare decat după ce este scos.

Aceasta face ca, uneori, să fie nevoie de o mână mai fermă și mai puternică pentru a deschide o sticlă de ZAREA Diamond Collection. În cazul în care vă este greu să desfaceți dopul rapid, asigurați-vă că sticla și mâna sunt uscate, apoi apucați bine capătul dopului și răsuciți cu mișcări ferme, trăgând puțin câte puțin, fără a agita sticla, și menținând-o în poziție ușor înclinată. La un moment dat, dopul va ieși cu putere, așadar asigurați-vă că țineți bine și sticla, și dopul.

Și un pic de trivia

Desigur, observând viteza cu care pleacă dopul din sticlă, oamenii s-au întrebat cât de departe poate sări un dop de vin spumant. Heinrich Medicus, fizician și filantrop excentric elvețian, a reușit performanța de a-l lansa la 53 m și 22 cm distanță, stabilind astfel în 1988 un record consemnat, care nu a fost încă doborât.

Pasiunea pentru fizică a lui Medicus ar părea fără legătură cu acest record cu aparență frivolă, însă totul se leagă, având în vedere că un dop de vin spumant are câte ceva în comun cu un motor cu reactie supersonic. Mai precis, un dop de spumant părăsește sticla cu viteza de până la 64 km/h, însă, potrivit unui studiu realizat de Gerard Liger-Belair, profesor de fizică, viteza de expulzare a gazelor din jurul dopului se poate apropia de dublul vitezei sunetului – sau mai aproape de 2448 km pe oră.

Totul pentru bucuria efervescentă a petrecerii și gustul care ne aduce împreună!