🍾 De ce are vinul spumant bule?
🥂 Cum să facă sticla POC așa cum trebuie?
🍾 Și… câte bule sunt în pahar?
🥂 Ce ne spun bulele despre calitatea vinului spumant?
🍾 Ce efect au bulele?
🍾 De ce are vinul spumant bule?
Răspunsul este dat de modul în care se face vinul spumant, care este similar și totuși foarte diferit de procesul de fabricare a unui vin liniștit.
Toate vinurile spumante se fac prin fermentarea vinului sau a mustului de struguri, iar acestea conțin în mod natural zaharuri (glucoză și fructoză). Prin fermentare, zahărul natural este transformat în alcool și gaz carbonic. La fabricarea vinurilor liniştite, gazul va scăpa în mod natural din sticlă sau din rezervor, în timp ce la vinurile spumante, la fermentare gazul va fi menţinut dizolvat în vin, prin păstrarea unui capac pe rezervor sau prin aplicarea unui dop pe sticlă.
Alături de fermentarea direct din must (metoda Asti), fermentarea secundară este unul dintre secretele vinului spumant! (Află mai mult despre metodele prin care se obține vinul spumant, aici » )
Presiunea care se dezvoltă în sticlele în care fermentează vinul spumant este foarte mare. Înainte de a fi plasat la locul lui în sticlă, dopul de plută pentru un vin spumant ZAREA are diametrul cu 50% mai mare decât după ce e scos (Citește tot ce e de știut despre dopul sticlei de vin spumant aici » )
🥂 Cum să facă sticla POC așa cum trebuie?
Plăcerea cea mai mare la orice petrecere este anticiparea pocnetului pe care îl face dopul atunci când părăsește sticla, iar lichidul delicios din interior curge în pahare! Este un secret nu foarte secret faptul că un „poc!” perfect, fără ca vinul spumant să stropească apoi împrejur și să se irosească, se obține cu o sticlă bine răcită, la temperatura ideală de servire indicată pe ambalaj, ținută ferm pe braț la un unghi cât mai apropiat de 45°.
Dopul trebuie apucat cu mâna uscată și scos din sticlă cu mișcări ferme, rotind în sus, până când se aude sunetul mult-așteptat. POC!
🍾 Și... câte bule sunt în pahar?
O explozie de efervescență are loc în momentul în care vinul spumant este turnat în pahar. Potrivit calculelor cercetătorului Bill Lembeck, există aproximativ 9.800.000 de bule într-un pahar de vin spumant și 49 de milioane de bule într-o sticlă de 0,75L. Imaginează-ți că ar fi baloane și că toate ar fi, deodată, pe cer! În fiecare secundă ies la suprafața unui pahar și se sparg aproximativ 30 de bule. Ele se formează datorită imperfecțiunilor paharului, necesare pentru stimularea perlajului, deoarece dioxidul de carbon trebuie să se desprindă din vin (din lichid) înainte de a ieși din pahar în aer.
Pentru perfecțiunea spectacolului pe care îl face perlajul vinului spumant, alegeți deci un pahar… imperfect!
De asemenea, pentru a păstra intensitatea bulelor din vinul spumant și a evita o explozie nefericită, nu țineți vinul spumant la soare sau în căldură. Răciți bine sticla înainte de deschidere și, odată deschisă, sigilați-o cu un dop special pentru păstrarea presiunii, daca nu ati reușit să consumați imediat conțintul și păstrați-o la rece.
🥂 Ce ne spun bulele despre calitatea vinului spumant?
Puteți aprecia calitatea unui vin spumant după mărimea bulelor, care trebuie să fie cât mai mici. Vinul spumant nu este apă carbogazoasă! Cu cât perlajul este mai fin, cu atât vinul spumant este mai calitativ.
🍾 Ce efect au bulele?
Se știe că bulele din vinul spumant ajută alcoolul să ajungă mai repede în sânge. De aceea, vinul spumant se servește ca aperitiv la petreceri, pentru a destinde mai repede atmosfera! Din acest motiv, recomandăm consumul cu moderație. Un vin spumant de calitate se degustă fără grabă, alături de feluri de mâncare delicioase.